20-årsjubilerande Gageego! - redo för Kina-turné

På väg till Beijing

”Vi ses i Kina!” heter det när medlemmarna i ny musik-ensemblen Gageego! skiljs åt efter sista repdagen inför resan.

Den 20-årsjubilerande göteborgsensemblen ska medverka i Beijing Modern Music Festival i månadsskiftet för att ge konsert och masterclasses. 

Tisdag den 26 maj reser nio musiker till Kinas huvudstad: Per Sjögren, slagverk, Jonas Larsson, slagverk, Mårten Landström, piano, Robert Ek, klarinett, Guro Asheim, violin, Johanna Persson, viola, Johan Stern, cello och Anders Jonhäll, flöjt. Dessutom medföljer dirigenten Rei Munakata.

Festivalgig och masterclasses

Lördagen den 30 maj kliver Gageego! upp på scenen i Beijing. Festivalkonserten kommer att bli något av en uppvisning av svensk samtida musik – sju av åtta representerade tonsättare är nu levande och från Sverige, födda mellan 1955 och 1981.

Det är den göteborgsbaserade musikern och tonsättaren Lei Feng Johansson, kompositionsutbildad i både Beijing och Göteborg, som skapat kontakten med Beijing Modern Music Festival. Hon följer med Gageego! som producent och har dessutom ett stycke med i konsertprogrammet. Svenska ambassaden i Beijing ordnar med en bjudning i anslutning till konserten.

– Vi hoppas ju på att få spela i Kina fler gånger. Det finns ett sug efter västerländsk kultur i Kina, och vi har fått en förfrågan om turné till hösten. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Jonas Larsson.

Förutom festivalgiget kommer Johanna Persson (viola), Johan Stern (cello) och Jonas Larsson (slagverk) leda masterclasses för kinesiska studenter. Det är en del av ett samarbete mellan Musikkonservatoriet i Beijing och Högskolan för scen och musik i Göteborg. Kinaresan har gjorts möjlig tack vare ett bidrag från Statens Musikverk.

Egen abonnemangsserie på Konserthuset

För oss som blir kvar i Sverige finns flera möjligheter att avnjuta Gageego! under nästa säsong. Då har ensemblen, med anledning av sitt 20-årsjubileum, en alldeles egen abonnemangsserie vid Konserthuset i Göteborg, med start i september.

”Som ett rockband”

Gageego! bildades 1995 för att spela ny konstmusik, med en historisk gräns på 100 år. Samarbeten med aktiva tonsättare har alltid varit viktigt. En blygsam uppskattning är att gruppen haft ett par-tre uruppföranden om året.

– Precis som ett rockband som spelar sin egen musik så gör vi det också. Vi skriver den bara inte själv, säger slagverkaren Per Sjögren.

– Som ny musik-grupp måste man skaffa sig en egen repertoar. Det vi spelar blir ensemblens identitet, konstaterar Jonas Larsson, även han slagverkare.

Gageego! är en stor ensemble med många medlemmar där de medverkande växlar med repertoar och möjlighet att vara med. Alla har huvudengagemang i olika orkestrar och ensembler. Gageego! är det utvecklande sidoprojekt som många musiker bara drömmer om. Stimulerande upptäckarglädje på hög professionell nivå.

– I de flesta andra sammanhang arbetar man med musik som är känd för en. I Gageego! jobbar man mer med någon slags råvara, säger cellisten Johan Stern.

Honored by BMMF’s description: 是目前瑞典最杰出的现代音乐团体之一,因其高超的演奏技巧、清新脱俗并令人眼前一亮的演出形式和极具艺术性的风格而广受好评。http://t.co/nnqGxxa13a pic.twitter.com/dsYyfWkk8B

— Gageego! (@gageego_music) May 21, 2015