Gageego! i Göteborgs konserthus

Musik fri i sina system

2022-04-02 kl 19:00 20:30

Georg Friedrich Haas sätter tonen för denna konsert med sitt ambivalenta stycke AUS:WEG. Som kan betyda ”vägen ut” eller ”sluta, stick i väg”. Men det är också öppet för andra förklaringar. Vilket tonsättaren roat påpekat…

Nya verk från de svenska tonsättarna Kajsa Antonsson och Esaias Järnegard (veteran i Gageego!-sammanhang) bara väntar på att få överraska publiken med sin tillblivelse. Konserten avslutas med Anton Weberns fascinerade Variationer för piano från 1936 som på sex minuter guidar lyssnaren genom gränslösa rum. Är man inne eller redan ute?

Det blir en konsert som i de nyskrivna verken och installationerna drömmer och gestaltar musiken som en multisensorisk upplevelse: ”någonting vi upplever med ögonen och kroppen likväl som med öronen” (Antonsson) och låter sig inspireras av Lotta Lotass förtätade poesi (Järnegard). Vägen ut ur en pandemi kanske ligger bortom det specifika i musiken, men sant är att det är i konsten som vi kan drömma oss till okända världar, det är i konsten människan ges mening. Haas och Webern flankerar med sina egna vägar ut (eller mot) musiken.

Program

Kajsa Antonsson Speaker practice 3 (Gageego!s beställningsverk)
Georg Friedrich Haas AUS.WEG
Esaias Järnegard Rumori ii (Gageego!s beställningsverk)
Anton Webern Variationer för piano

En annorlunda upplevelse

Kvällen är annorlunda i sitt upplägg. Publiken bjuds först in till stora garderobshallen med start kl 18.00, där Kajsa Antonssons ljudinstallation Speaker Practice 3 kan upplevas. Det är en ljudinstallation som utforskar högtalaren som ett rum med materiella och akustiska egenskaper precis som det rum de befinner sig i. Som besökare uppmuntras du att röra dig runt i rummet medan du lyssnar och utforska gränssnittet mellan örat, högtalarna och rummet. Kajsa Antonsson finns på plats. Kvällen fortsätter kl 19.00 i Stenhammarsalen.

Köp biljett

Götaplatsen 8
Göteborg, 412 56 Sverige
031-726 53 10
Besök lokalens webbplats