Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Hans Ek, Helsingborgs symfoniorkester, Elefantöra & Gageego!

BEATS, SOUNDS AND STRINGS

BEATS, SOUNDS AND STRINGS

2022-06-10 kl 19:30 20:45

Dirigenten och tonsättaren Hans Ek sammanstrålar med ShareMusic & Performing Arts ensemble Elefantöra, nutida musik-specialisterna Gageego! och Helsingborgs symfoniorkesters stråkar. Resultatet är en ljudupplevelse född ur en vision om inkludering och jämlikhet. Musiken rör sig i gränslandet mellan electronica och konstmusik.

BEATS, SOUNDS AND STRINGS är en kameleontliknande musikalisk resa, bestående av ett helt nytt verk av Hans Ek på beställning av ShareMusic & Performing Arts – sida vid sida med arrangemang/re-mixer av musik av bland andra Kraftwerk, Brian Eno och Claude Vivier i arrangemang av Hans Ek. Allt detta tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkesters vackra stråkar. Elefantöras elektroniska värld och instrument smälter samman med Gageegos akustiska, och skillnaderna mellan dem suddas ut med hjälp av stråkarnas nästan elektroniska klang.

I det här samarbetet har Hans Ek skapat ett nytt verk genom att bygga direkt på olika lager av beats som Elefantöra har skapat. Basen är ett samplingsbibliotek som Elefantöra i sin tur har skapat i samarbete med Gageego!. Visionen om en inkluderande och jämlik värld är kärnan i musiken. Vi möts i gränslandet mellan electronica och konstmusik – i korsvägarna där allt det vackra föds.

ShareMusics vision utgår från alla människors rätt att uttrycka sig konstnärligt i en värld där olikheter ses som värdefulla.  Deras arbete grundar sig i mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, i synnerhet personer med funktionsnedsättning. Detta musiksamarbete hyllar det vackra som skapas där olika perspektiv möts.

Dirigenten och tonsättaren Hans Ek

Hans Ek berättar

Projektet har startat förutsättningslöst och med lika tonvikt på akustiska och elektroniska uttryck. Så här berättar tonsättaren själv:

– Ibland, i orkestersammanhang i synnerhet, så finns det en stor prioritet på det akustiska och när man använder sig av elektronik eller ljudteknik så är det något som liksom läggs till i efterhand. Men här är det med från början och det tycker jag om.

Det är inte Hans Eks första gränsöverskridande projekt. Listan på spännande samarbeten är lång: Zara Larsson, Laleh, Veronica Maggio, Ane Brun, Eva Dahlgren, Renée Fleming, Michael Nyman, Metropole Orkest, Göteborgs Symfoniker, Sveriges Radios Symfoniorkester, Copenhagen Phil och många fler. 

Hans fungerade som musikalisk ledare vid urpremiären av Kristina från Duvemåla och har även under 10 år verkat som konstnärlig ledare vid utdelningen av Polarpriset. Under senare år har Hans Eks egna produktioner hörts flitigt både i Sverige och utomlands. Exempel på detta är E.S.T. Symphony, Bowie in Berlin, Eno remixed for orchestra, Chelsea Hotel, Kosmische Musik, Made by Björk, Studio 54-Disco Inferno och Dance Music Symphony. 

Och nu väntar alltså ännu ett äventyr. Du är medbjuden.

Läs hela intervjun med Hans Ek på ShareMusics webbplats! Hans Ek kommer dessutom själv att presentera sina tankar i samband med konserten i Helsingborg.

Arrangemanget går av stapeln den 10 juni på Tryckeriet, där besökare bjuds på en hypnotisk, rytmladdad men också ambient klangfärd. Konserten är en del av H22 City Expo och biljetterna är gratis, men måste reserveras i förväg.

Program

Ek Beats Sounds and Strings / Uruppförande
Kraftwerk Franz Schubert
Moon Dog New Amsterdam
Vivier Pulau Dewata
Pärt Silouans Song
Eno Emerald and Lime
Kraftwerk Franz Schubert
Ek Beats Sounds and Strings (Part 1 2 3)

ShareMusic H22 Helsingborgs konserthus CHE2022

Boka biljett

Vasatorpsvägen 1b
Helsingborg, 254 57
0738-021858
Besök lokalens webbplats

Detaljer

Datum:
2022-06-10
Tid:
19:30 – 20:45
Kostnad:
Gratis
Evenemangkategori:
Evenemangetiketter:
, , , , , ,
Webbplats:
https://www.h22cityexpo.se/program/beats-sounds-and-strings-en-inkluderande-musikalisk-resa

Arrangör

Helsingborgs konserthus
Phone
042-10 42 70
E-post
konserthuset@helsingborg.se
Website
Besök arrangörens webbplats