GSOPlay: Tackatta

I maj 2020 skulle Gageego! ha uruppfört Nino Hellberg Håkansson senaste verk Tackatta för Göteborgspubliken. Coronarestriktionerna satte stopp för det, men konserten genomfördes ändå, inför konserthusets avancerade kamera- och mikrofonuppsättning.

Nu finns uruppförandet att se under begränsad här nedan och tid på GSOPlay.

Observera: GSOPlays videoklipp är ofta tidsbegränsade. Om det inte går att spela upp har det inaktiverats, tillfälligt eller för en längre tid.

Tonsättaren Nino Hellberg Håkansson är en metodisk kompositör. Han har i en kandidatuppsats undersökt tre av sina kompositioner, tillkomna med tre olika kompositionsmetoder. Den första är att jobba ut verkets form först och sedan det detaljerade materialet efter denna struktur. Den andra är att direkt arbeta på små musikaliska fragment som senare sätts ihop till en större form. Det tredje sättet är en kombination av de två första där man arbetar med musikaliska fragment samtidigt som man har en storform som de ska passa in i.

Slutsats: det handlar om att kombinera den första och andra arbetsmetoden för att hitta en arbetsprocess som är personlig, samtidigt som man försöker förnya sig genom att arbeta med metoder man inte är bekväm med. Stycket Tackatta komponerades under vägledning av Malin Bång i kompositionsklassen vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs Universitet.

Program

Nino Hellberg Håkansson Tackatta

Dirigent Rei Munakata