Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Uruppförande

Färsk och personlig musik av tonsättaren Malin Bång; ett verk som flankeras av uruppföranden av kompositionsstudenterna Joshua Wat och Nino Håkansson, samt schweiziska Katharina Rosenberger.

Tonsättaren Malin Bång har arbetat med kompositionsklassen vid Högskolan för Scen och musik. Konserten bjuder på flera uruppföranden som ger en unik möjlighet att ta del av vad som är på gång inom nutida musik just nu.

Så hur har tonsättaren Malin Bång och hennes kompositionsstudenter tagit sig an utmaningen? Det blir Göteborgspubliken de första att få veta.

Malin Bång är en av dem som tidigt utforskade akustiska instruments ljudmöjligheter utöver att producera toner. Hennes musik undersöker ofta rörelse och energi, men nu blir det personligt. Så här berättar hon själv om inspirationen:

"Under de senaste åren har jag ägnat mig åt att komponera med specifika, externa koncept som utgångspunkter. Det har varit ljuden från en fiolbyggarateljé, rörelsemönster i kampsporter och klangvärldar från tunnlar som har inspekterats i detalj. För detta nya stycke till Gageego! vill jag som kontrast vända mig till min egna personliga sfär av infallsvinklar.

Det finns många minnen från min barndom i Sävedalen som är starkt förknippade med klanger, ljud och toner. Vårt radhus låg nära både en glassfabrik, en sopstation, järnvägen och E20. Denna kontrapunkt av ständiga brus som pågår i fjärran var den ljudkuliss som alltid fanns närvarande och som utgjorde vår version av tystnad. Mot denna relief uppstod det under skolrasterna en intensiv skaparglädje, det var uppsättningar av historiska teaterproduktioner och snabba hemliga konversationer på rövarspråket inramat av många timmar av passionerat övande på piano och fiol. Om bruset av gradvis skiftande karaktär utgör styckets fond uppstår dessa inflytelserika upplevelser som fragment i bruset och agerar som broar mellan omgivningen och tillvarons aktiviteter.

Jag tänker mig att vi alla påverkas av vår bardoms akustik, och att vi kanske omedvetet söker oss till ljudande miljöer som påminner om dem vi växt upp i. Genom komponerandet av detta stycke har jag med glädje och en viss dos av nostalgi utforskat mina barndoms kvarter, och fått möjligheten att återupptäcka ljuden med ett nytt preciserat lyssnande."

Konserten inrymmer också ett verk av den schweiziska tonsättaren Katharina Rosenberger som arbetar i samma anda som Bång. I Rosenbergers verk Shift är trombonen huvudperson.

”Trombonerna är för heliga för att användas ofta!” sa Felix Mendelssohn. Instrumentet kan åstadkomma glissando, svaga, intima ljud och extremt ljudstyrka. Toppnivån 120 decibel är lika starkt som en tryckluftsborr och helt klart en kraft att vara försiktig med.

Program

Katharina Rosenberger Shift
Malin Bång Nytt stycke
Joshua Wat (tonsättarstudent HSM) Nytt stycke
Nino Håkansson (tonsättarstudent HSM) Nytt stycke

Så nytt det kan bli.

Biljetter

Göteborgs konserthus erbjuder student-, pensionärs- och abonnemangsrabatter.

HITTA BILJETTER