Ligita Sneibe, organist

Spaces of Sounds

2021-03-07 kl 19:00 20:30

Ligita Sneibe, organist

Älvsborg & GIOA Quarantine Concerts presenterar nu Gageego! och organisten Ligita Sneibe, live via YouTube och Facebook.

Verk av Jenny Hettne, Madeleine Isaksson och Sven-Eric Johanson. Dirigent är Rei Munakata. Som moderator medverkar Esaias Järnegard.

Program

Sven-Eric Johanson Konsert för orgel och stråkorkester
Madeleine Isaksson Ici est ailleurs, för flöjt, slagverk, violin, viola, cello och kontrabas
Jenny Hettne Backdrifting

Medverkande

Orgel: Ligita Sneibe
Dirigent: Rei Munakata
Violin: Øyvor Volle, Helena Frankmar
Viola: Tuula Fleivik
Cello: Johan Stern
Kontrabas: Thomas Allin
Flöjter: Anders Jonhäll
Trombon: Endre Vetås
Piano/harmonium: Karin Birgersson
Slagverk: Jonas Larsson, Martin Ödlund
Moderator: Esaias Järnegard

Mer om musiken

Konsert för orgel- och stråkorkester (1945) är ett tidigt verk av Johanson i tre satser:
Allegro moderato, Adagio ma non troppo och Allegro elastico. Under sina år i Uppsala komponerade Johanson denna konsert till sina vänner Märta och Lars Edlunds bröllop. Stilen kännetecknas av Paul Hindemiths tonspråk, en kompositör som beundrades och studerades av Johanson och de andra unga svenska kompositörerna i den så kallade Måndagsgruppen. I 25 år, mellan 1952 och 1977, var Sven-Eric Johanson organist i Älvsborgs kyrka. Såvitt vi vet är dagens framträdande första gången som verket utförs i sin helhet i klangen av det färgstarka och distinkta instrumentet i Älvsborgs kyrka.

Ici est ailleurs (Här är annorstädes) för flöjt, slagverk, violin, viola, cello och kontrabas, komponerades utifrån en formtablå, inspirerad av ett fotografisk verk av konstnären Jean-Louis Garnell, triptyken M 96. De tre bilderna benämnde tonsättaren Madeleine Isaksson (f 1956) Ici – est – ailleurs (Här – är – annorstädes). Dessa stamdelar omges av en introduktion (Prologue) och två mellanspel: Intervalle 1 och 2. Vikt horisontalt och vertikalt innehåller varje del sin motsatsspegel, Ici/Ailleurs och Ailleurs/Ici. Mötet sker i Est, liksom i den flytande rörelse som avslutar och inleder verket. I Ici har stråktrion violin, viola och cello en huvudroll, medan kontrabasen och flöjten en underliggande roll. I Ailleurs är förhållandet omvänt. Ett liknande förhållande gäller mellan Intervalle 1 och 2. Slagverket är närvarande genom hela verket, men får sin huvudroll i centraldelen Est där det horisontala får ersätta de andra delarnas mer vertikala register- och rollspel. Den tvåspråkiga titeln hänvisar till tillståndet att leva i och mellan flera kulturer, flera språk samtidigt. Ici est ailleurs skrevs på beställning från Sveriges Radio till Kammarensemblen 1998 och är tillägnat Bo Wallner.

Backdrifting (2006) är ett utforskande av ljud och klang från fem tydligt individuella instrument, komponerad av Jenny Hettne (f 1977). Det är uppbyggt av två väldigt olika material, båda emellertid relaterade till omvandlingen av en elektroakustisk ljudvärld till akustiska instrument. Den första delen av stycket skapas ur spektralanalys av miljöljud inspelade i Indien, vilket resulterar i ett harmoniskt och rytmiskt kaotiskt material. Den andra delen är inspirerad av elektroniken i en Radiohead-låt som heter ”Backdrifts”, en låt med enkel rytm och harmoni, men med en stor variation av klang.

I samarbete med Sensus.

Gratis

Arrangör

Lokal

Hagens Prästväg
Västra Frölunda, 426 71 Sverige