Knut Ståhlberg

Salon Moderne

2000-04-10 All day

Knut Ståhlberg

Franskt 1900-tal, med journalisten och författaren Knut Ståhlberg som ciceron. 

Fransk musik har ofta kopplingar till litteraturen; poeter som Baudelaire, Verlaine, Mallarmé och Roubaud har alla påverkat den franska musiken i modern tid. Med avstamp i den romantiska eran, George Sands och Chopins tid, snirklar sig detta program genom den franska historien fram till vår egen tid.

Knut Ståhlberg, bosatt i Paris sedan 1945, välkänd radioröst som mångårig korrespondent för Sveriges Radio, tillika nyhetspresentatör i Rapport, agerar ciceron. Ståhlberg har, bland andra böcker, skrivit en bok om just George Sand (eller Amantine Lucile Aurore Dupin, som hon egentligen hette). Att han dessutom har ingående kunskaper om det franska livet och samhället inte minst i efterkrigstidens Paris, gör honom till en intressant “kontrapunkt” till musiken.

Och om Knut Ståhlberg stor för atmosfären och det politiska sammanhanget, står Gageego! och betydande franska 1900-talstonsättare för musiken. Ett nyskrivet verk av den unge parisaren François Sahran kommer också att uruppföras.

Program

Frédéric Chopin Etude a moll nr 11, opus 25
Erik Satie ur Musique d’ameublement (arr Francois Sarhan)
Maurice Ravel ur Piano Trio
Henri Dutilleux Trois strophes pour violoncelle seul
Francois Sarhan Esquisse pour la fleur inverse no 3
Iannis Xenakis Rebonds

Pressmeddelandet från Musik i Väst innehåller mer information om denna västsvenska turné, som omfattar Tidaholm, Partille, Skövde, Åmål och Mölnlycke.

Gamla Kronvägen 56
Partille, 433 33 Sverige
+ Google Map
Besök lokalens webbplats